2020. június. 2. kedd

ITM-államtitkár: a kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja

Az oktatás magas színvonalának megtartása mellett a kellő rugalmasság megteremtése az új szakképzési rendszer célja – mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára október 30-án az M1 aktuális csatornán.

Hangsúlyozta: a jelenlegi szakképzési rendszernek nagyon sok pozitív eleme van, de nem tud megfelelni a 21. század és a jövő elvárásainak. A negyedik ipari forradalom már zajlik, amelynek fenntartásához és fejlesztéséhez új típusú szakemberek kellenek – fogalmazott az államtitkár.
Elmondta: az új szakképzési rendszerben kétfajta oktatási intézmény, technikum és szakképző iskola lesz. A technikum közismereti kérdésekben biztosítja ugyanazt a tudást, mint a gimnázium, emellett szakképzettséget is nyújt, vagyis 5 év után a fiatalok érettségivel és szakmai képzettséggel hagyják majd el a technikumokat. Amennyiben éreznek magukban ambíciót a végzősök a tanult szakmai vonalon felsőoktatási képzésre is jelentkezhetnek – mondta. A technikumokban duális szakképzés lesz, amelyet ösztöndíj-rendszerrel is erősítenek.
A műsorban elhangzott az is, hogy már a parlament előtt van a szakképzési törvénytervezet, amely az új szakképzési rendszernek, a Szakképzés 4.0 stratégia megvalósítására teremt jogszabályi alapokat.